gambar copy dr goole...
red velvet
Bahan-bahan ( 1 biji )
- KEK
- 2 1/2 cup tepung kek
- 1 sudu kecil serbuk penaik diayak
- 2 sudu besar serbuk koko
- 2 oz pewarna merah
- 1/2 cup butter
- 1 1/2 cup gula
- 2 biji telur pada suhu bilik
- 2 sudu kecil esen vanila
- 1 cup buttermilk pada suhu bilik. kalau xdpt beli kat kedai, resipinye ade di bawah
- 1 sudu kecil cuka putih
- 1 sudu kecil sodium bikarbonat/baking soda
- BUTTERMILK
- 1 cup susu segar/susu cair
- besar cuka putih
- CREAM CHEESE FROSTING
- 2 buku cream cheese, dilembutkan
- 2 sudu kecil esen vanila
- 2 cup gila icing, diayak.
Cara-cara
- BUTTERMILK:
- campurkan cuka pada susu dan biarkan selama 15 minit. Kacau rata sebelum guna.
- KEK:
- sapukan butter pada 2 loyang bulat bersaiz 9 inci ataupun 3 loyang bulat bersaiz 8 inci. Panaskan oven pada suhu 170 darjah celsius.
- Ayakkan bersama tepung kek dan serbuk penaik di dalam satu bekas sederhana. Di dalam satu bekas kecil, gaulkan serbuk koko dengan pewarna merah sehingga menjadi pes yang tidak berketul.
- Dalam satu bekas besar, pukul butter dengan gula sehingga kembang. Masukkan telur satu per satu, kemudian masukan esen vanila dan pes koko merah tadi. Ratakan campuran dengan spatula sambil memukul.
- Perlahankan mixer, masukkan 1/3 daripada tepung dan pukul rata, kemudian masukkan 1/2 daripada buttermilk, pukul rata lagi. Masukkan 1/3 lagi tepung,pukul dan semua buttermilk,pukul dan kemudian kesemua tepung yang tinggal.
- Campurkan cuka dengan baking soda dalam satu bekas kecil. Nanti die berbuih. Cepat2 campurkan dalam adunan kek dan gaul kemudian masukkan dalam loyang dan bakar.
- Bakar pada suhu 170 darjah celsius selama 25-30 minit. Kek ni moist, so kene cek awal. Bile cucuk dengan lidi je dah bersih, keluarkan dari oven.
- Sejukkan kek selama 10 minit sebelum keluarkan dari loyang. Pastikan kek dah betul2 sejuk sebelum letak frosting.
- CREAM CHEESE FROSTING:
- Pukul butter dengan cream cheese sampai halus, perlahankan mixer dan tambahkan gula icing dan esen vanila.
- Untuk letak frosting, terbalikkan kek pertama supaya bahagian kek yang rata di atas, sapu frosting di bahagian rata kek,lagi tebal lagi sedap. kemudian letakkan kek yang kedua atas kek tadi, bahagian yang rata menghadap bawah. kemudian sapu frosting di seluruh kek.
- Kek ni sedap kalau dah masuk dalam peti sejuk lepas tu keluarkan sekejap bagi die xkeras, baru makan.
***resepi copy dr pelbagai tempat, tp yg ni saya guna utk kek red velvet saya***
Tiada ulasan:
Catat Ulasan